Hoe kleur je tussen die groeiende tegenstellingen?

Gisterenmiddag sprak ik een onderneemster die zorgprofessionals detacheert op zoom. De afgelopen jaren wisselen er nogal wat collega’s van baan in haar bedrijf. Meer dan anders botsen de verschillende opvattingen over waarden, normen en levensstijl in haar team.

Ze vertelde me dat jongere vrouwelijke collega’s in haar bedrijf nogal wat zelfvertrouwen missen over hun bekwaamheid. Dat ze hoge eisen stellen aan zichzelf en bang zijn de inhoudelijke vragen niet direct te kunnen beantwoorden. Waar oudere collega’s ogenschijnlijk het gemak al in gevonden hebben. Die zich soms verbazen over de drukdoenerij van jongeren.

De onderneemster vindt het geenszins eenvoudig. Het schakelen tussen die rijpe rust van het fenomeen doorwerkende babyboomer én die onrustige stabiliteit van de millennial. Vooral als de discussie gaat over werkdruk, werktempo en resultaten. De millennial voelt vaak babyboom-ogen in de rug prikken. Enkele zijn moeder zonder partner thuis en ze werken minder uren dan oudere collega’s.

De belangen over werk zijn uiteenlopend:

– de doorwerkende babyboomer wil iets achterlaten, vakmanschap overdragen

– de millennial wil verschil maken en voldoening halen uit het werk

Misschien zie jij het ook, zoals deze onderneemster voor zorgprofessional die ik gisterenmiddag sprak op zoom.

Of misschien heb je er al mee te maken. Dat generatie Z in je team is aangesloten en deze jongeren willen graag dat werk o.m. gaat aansluiten op hun persoonlijke drijfveren.

De zakenvrouw die ik gisterenmiddag sprak wil liever het stigma generatie niet gebruiken als het over mensen gaat. Omdat er al zoveel gelabeld wordt in de maatschappij. Ze heeft gelijk en ik betrapte mijzelf op het spreken van het gemak van vaktaal.

Ze zei me nog niet precies te weten hoe ze de verschillende mensen in haar team soepel kan verbinden. Onderling is er vaak nog veel onbegrip voor elkaar. De tegenstellingen worden sterker. Verandering naar meer evenwicht is nodig.

Als zakenvrouw met een fijne neus, herkent ze dat proces als geen ander. Verandering. Diversiteit in het bedrijf is al omarmd en mensen, groepen, meningen en culturen verbinden is haar missie.

En toch, er is één ding waaraan ze twijfelt. Dat ze er zelf klaar voor is. Voor deze verandering. Of ze krachtig genoeg is om zichzelf positief gezond te houden, door een groei van grillige tegenstellingen. Want wat als haar kwaliteiten stagneren. Daarover ging ons zoom-gesprek vanmiddag. Nadat ze me een PB stuurde op een blog die ik eerder schreef over ‘groeikracht opslurpen’ en waarin ik een nieuw groepsprogramma aankondigde.

In het voorjaar 2024 ga ik een klein groepje ‘zakenvrouwen op missie’ exclusief ondersteunen. Het is een programma speciaal voor multifunctionele zakenvrouwen die werken vanuit de kernwaarden ‘verbinden van het verschil’ en natuurlijk leiderschap ontwikkelen. Wil je meer weten, stuur me dan een PB of een bericht op bianca@dynamischcoach.nl  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *